Circulair Plafond Amsterdam

Team Circulair kreeg begin 2022 een bijzondere adviesvraag van Gemeente Amsterdam: “Hoe kunnen we de renovatie van het plafond van een sporthal zo duurzaam mogelijk uitvoeren?” Een interessante, maar ook complexe vraag waar onze adviseurs met veel plezier aan gewerkt hebben. 

Een zo duurzaam mogelijke sporthal 

In Amsterdam stonden twee identieke sporthallen. Eén van de pelikaanhallen werd gesloopt en de ander gerenoveerd. De renovatie van Sporthal De Weeren moest zo duurzaam mogelijk. Het liefste natuurlijk met zoveel mogelijk hergebruik van materiaal.  

Samen met interieurontwerper Suzanne Bakkenist zijn we aan de slag gegaan met een ontwerp en plan. Suzanne ontwierp ook ons eigen Circulair Experience Center en heeft dus veel ervaring met hergebruik van materialen. Door de gemeente waren een aantal voorwaarden gesteld. Een aantal wandschilderingen die gemaakt waren, moesten weer terugkomen in het nieuwe ontwerp. En natuurlijk moest de gerenoveerde hal aan de eisen voldoen van het NOC-NSF op het gebied van akoestiek en veiligheid.  

80% circulair 

Een interessant en uitzonderlijk vraagstuk voor Team Circulair.  Vaak zijn we betrokken bij de sloop van een pand, maar nu zijn we actief bij het ontwerp aan het begin van het proces. Projectleider Bert Hol: “Bij een sloopproject vragen we aan de markt ‘wie heeft deze materialen nodig?’. Nu kunnen we zelf bepalen hoe we de materialen toepassen in het nieuwe ontwerp. Door onze betrokkenheid in de ontwerpfase konden we veel gerichter werken en is de kans van slagen veel groter.” 

Na het ontwerp van Suzanne zijn wij aan de slag gegaan met de uitwerking, het technisch ontwerp en bestekken uitschrijven. Het ontwerp is voor 80% circulair uitgevoerd. Zo is al de isolatie van hergebruikt materiaal en ook de rachels waar het nieuwe plafond aan bevestigd is zijn van hergebruikt hout. Om het ontwerp te realiseren hebben we de gemeente ook geholpen met de aanbesteding en ondersteund in de uitvoering. 

Een mooi resultaat 

Gemeente Amsterdam is blij met het resultaat. Opdrachtgever Albert Meirmans van Gemeente Amsterdam: “We hadden niet gedacht dat nagenoeg het hele plafond met gerecycled hout uitgevoerd zou worden. Een geweldig initiatief van BOOT en Suzanne om dit volledig uitgewerkt op te nemen in het bestek.” 

Bert Hol, projectleider bij BOOT: “Om de circulaire economie echt op gang te krijgen moet een opdrachtgever veel eerder ontwerpers, slopers en ingenieursbureaus betrekken in het proces, zoals dat hier gebeurde. Daardoor is veel duurzame winst te behalen. Van oudsher begeleiden wij veel sloopprojecten, maar als ingenieursbureau adviseren wij ook in dit soort processen.” 

Dit project in het kort

Opdrachtgever Gemeente Amsterdam
Uitvoering 2023
Vakgebied Circulair aanbestedingsadvies,

Meer weten over dit project?

Neem contact op met Bert Hol

06-30279860
e.hol@buroboot.nl

Meer weten over dit project?

Neem contact op met Bert Hol via 06-30279860 of stuur een mailtje

De kracht van BOOT is onze enorme diversiteit aan diensten. Van stedelijke ontwikkeling tot landelijk gebied. We werken in verbinding en in samenwerking met onze opdrachtgevers, innovatief en inspirerend. Ons doel: de ondersteuning bieden die de opdrachtgever nodig heeft.

Kees Boot
Directeur

Door op grote schaal informatie te verzamelen en inzichtelijk te maken, verlagen we de drempel voor veel partijen om serieus met circulair materiaalgebruik aan de slag te gaan.

Ralph van Rees
Projectleider Circulair

We worden gedreven door de hulpvraag van de klant.

Paulien de Ruiter
Directeur HR