Circulair slopen van het Dijkzigt

Het circulaire gedachtengoed is niet meer weg te denken bij BOOT. De projecten worden gedaan vanuit de gedachte: hoe zorgen we ervoor dat we minder (sloop)-afval produceren en optimaal gebruik maken van bouwmaterialen die vrijkomen uit een sloopproject. BOOT is dé specialist als het gaat om circulair slopen. Hoe doen we dat? Een mooi voorbeeld is de sloop van het Dijkzigt ziekenhuis. Het Dijkzigt ziekenhuis is een onderdeel van het Erasmus MC in Rotterdam. Door de bouw van een nieuw ziekenhuis op de bestaande campus, is er in mei 2018 75.000 m2 vastgoed vrij gekomen, dat grotendeels gesloopt wordt. Hieronder valthet oude ‘Dijkzigt’ ziekenhuis. Dit gebouw wordt zoveel mogelijk ‘circulair’ gesloopt.

Contract circulair slopen

Op donderdag 27 september 2018 is door Dusseldorp Infra, Sloop en Milieutechniek en het Erasmus MC het contract getekend voor het circulair slopen van de eerste sloopfase. De eerste sloopfase is het entreegebouw van het ziekenhuis.

BOOT is binnen dit slooptraject verantwoordelijk voor:

  • Sloopvoorbereiding
  • Advisering m.b.t. circulariteit
  • Sloopbegeleiding

Materialenpaspoort

Uniek aan dit project is dat naast de prijs ook circulariteit als selectiecriterium is gehanteerd. De vrijkomende materialen zijn opgenomen in het zogenaamde ‘materialenpaspoort’ in de database van Madaster. Het Materialenpaspoort zorgt ervoor dat eigenschappen van de vrijgekomen materialen uit het sloopproject niet verloren gaan, zodat de kans op hergebruik toeneemt. In het paspoort is opgenomen wat de kwaliteit is van de materialen, de locatie en de financiële waarde. Een deel van de materialen die vrijkomen bij de sloop van het Erasmus MC is al afgenomen door Woonstad Rotterdam voor toepassing in één van hun woonprojecten. De rest van de materialen die vrijkomen worden door de aannemer geplaatst op Insert, waardoor vraag en aanbod aan elkaar wordt gekoppeld (www.insert.nl).

Onderstaande afbeelding geeft weer wat er gesloopt wordt en wat wordt gerenoveerd. Rood is slopen en blauw is renoveren.

Klik hier voor de Algemene informatie over het sloopproject

Terug naar overzicht
Dit project in het kort

Opdrachtgever Erasmus MC
Uitvoering april 2018 - december 2022
Vakgebied Circulaire sloop, Directievoering & toezicht,

Meer weten over dit project?

Neem contact op met Ralph van Rees

06-53351275
jr.vanrees@buroboot.nl

Meer weten over dit project?

Bel Ralph van Rees via 06-53351275 of stuur een mailtje

De kracht van BOOT is onze enorme diversiteit aan diensten. Van stedelijke ontwikkeling tot landelijk gebied. We werken in verbinding en in samenwerking met onze opdrachtgevers, innovatief en inspirerend. Ons doel: de ondersteuning bieden die de opdrachtgever nodig heeft.

Kees Boot
Directeur

Door op grote schaal informatie te verzamelen en inzichtelijk te maken, verlagen we de drempel voor veel partijen om serieus met circulair materiaalgebruik aan de slag te gaan.

Ralph van Rees
Projectleider Circulair

We worden gedreven door de hulpvraag van de klant.

Paulien de Ruiter
Directeur HR