BOOT voert onderzoek uit op het Binnenhof

Het Binnenhof is het oudste regeringscentrum ter wereld dat nog in bedrijf is. 800 jaar wordt Nederland al bestuurd vanuit deze historische gebouwen. Door de jaren heen is het al verschillende keren uitgebreid en vernieuwd, maar nu zijn de gebouwen aan een grote renovatie toe. BOOT leverde hiervoor diverse diensten.

Raamcontract

Er moet heel wat gebeuren in het Haagse regeringscentrum. In de gebouwen zit asbest, de ruimten zijn niet brandwerend en energiezuinig en het technische systeem is verouderd. In 2020 verhuist het parlement en kan de renovatie beginnen. Voor die tijd moeten de voorbereidende werkzaamheden uitgevoerd zijn. Asbestonderzoek, toezicht en risicomanagement horen daarbij. BOOT heeft een raamcontract met het Rijksvastgoedbedrijf waardoor we onze expertise op deze vakgebieden bij verschillende onderdelen van het Binnenhof in konden zetten.

Voorbereiding

Om onze diensten zo goed mogelijk op de wensen van het Rijksvastgoedbedrijf aan te laten sluiten, hebben we in de eerste plaats overleg met de opdrachtgever en andere betrokken gevoerd. Daarna deden we historisch documentenonderzoek. Zo kregen we goed zicht op de staat van de betreffende gebouwen.

Onderzoek en analyse

Met alle verkregen informatie in de hand konden onze inspecteurs naar het Binnenhof. Daar deden ze onderzoek naar de aanwezige asbesthoudende en –verdachte elementen. Ook nam BOOT het toezicht op zich zodat alles veilig en volgens de regels verliep. Daarnaast stelden we een risico-inventarisatie op. Aan de hand van de uitslagen van het laboratorium konden we de resultaten vastleggen in rapporten voor de opdrachtgever. In deze rapporten namen we ook kostenramingen op.

Uitdagingen aan het Binnenhof

Het oppervlakte van de gebouwen is groot en tijdens het onderzoek zijn we allerlei verschillende bouwstijlen en dateringen tegengekomen. Het monumentale en technische karakter van het Binnenhof, met kleine kamertjes, hoekjes en gangetjes maakte het onderzoek soms een echte uitdaging.
Ook het organiseren van de werkzaamheden vroeg veel aandacht. We hadden te maken met strenge beveiliging en door de verschillende departementen was veel afstemming en overleg nodig. Dit gaf soms de nodige druk op de planning. Nu het onderzoek afgerond is, kijken we terug op een afwisselend en interessant project. We vinden het mooi dat we een bijdrage hebben kunnen leveren aan de renovatie van zo’n bekend monument!

Terug naar overzicht
Dit project in het kort

Opdrachtgever Rijsvastgoedbedrijf
Uitvoering juli 2014 - december 2014
Vakgebied Asbest, Asbestinventarisatie, Asbestadvies, Risicomanagement,

Meer weten over dit project?

Neem contact op met Rinie van den Top

06-10335987
m.vandentop@buroboot.nl

Meer weten over dit project?

Bel Rinie van den Top via 06-10335987 of stuur een mailtje

De kracht van BOOT is onze enorme diversiteit aan diensten. Van stedelijke ontwikkeling tot landelijk gebied. We werken in verbinding en in samenwerking met onze opdrachtgevers, innovatief en inspirerend. Ons doel: de ondersteuning bieden die de opdrachtgever nodig heeft.

Kees Boot
Directeur

Door op grote schaal informatie te verzamelen en inzichtelijk te maken, verlagen we de drempel voor veel partijen om serieus met circulair materiaalgebruik aan de slag te gaan.

Ralph van Rees
Projectleider Circulair

We worden gedreven door de hulpvraag van de klant.

Paulien de Ruiter
Directeur HR