Onderzoek & advies loden waterleidingen

Ingenieurs met een verhaal

Wij brengen loden leidingen visueel in kaart en geven op basis van onderzoek gericht advies


Heb jij vastgoed dat gebouwd is voor het jaar 1960? Dan kun je ze tegenkomen: loden waterleidingen. Sinds 1960 is het verboden om loden leidingen aan te leggen. Deze leidingen kunnen namelijk kleine looddeeltjes loslaten die zo in het drinkwater terecht komen. Het binnenkrijgen van een te hoge concentratie aan lood is schadelijk voor de gezondheid. Om deze reden is het advies van de gezondheidsraad om loden waterleidingen te vervangen.

Wanneer onderzoek naar loden waterleidingen?

Wanneer jouw vastgoed voor 1960 gebouwd is, is de kans aanwezig dat er loden leidingen aanwezig zijn. Omdat leidingen niet altijd zichtbaar zijn, is er gedegen onderzoek nodig om het bestaan ervan uit te sluiten of te bevestigen. Wanneer de opdrachtgever vermoedt dat er sprake kan zijn van loden leidingen in vastgoed, adviseren wij om direct contact op te nemen met de deskundigen van BOOT.

Hoe voeren wij onderzoek uit naar loden leidingen?

Wij brengen loden leidingen visueel in kaart. Bij wooncomplexen kan meer inzicht nodig zijn in de exacte ligging van leidingen om zo tot een goed vervangplan te komen. In dat geval voeren wij destructief onderzoek uit naar de loden leidingen.

Een andere manier om in kaart te brengen of sprake is van loden leidingen is het bepalen van het loodgehalte in het drinkwater. Dit doen we in de regel bij het tappunt in de keuken. De reden hiervan is, dat het meeste water voor consumptie getapt wordt in de keuken, dus via dit tappunt is blootstelling het hoogst.

Adviseren

BOOT brengt de loden waterleidingen in kaart. Bij het aantreffen van loden waterleidingen dienen deze vervangen te worden.

Indien gewenst stellen wij voor jou een raming op van de vervangingskosten. Indien er bijzonderheden zijn in de bereikbaarheid van de loden leidingen, bijv. als gevolg van de aanwezigheid van asbesthoudende toepassingen ontvang je van ons een gericht advies.

Waar kunnen wij jou mee helpen?


Vragen over loden leidingen in jouw vastgoed?

Bel Sietse de Jager via 06-53351352 of stuur een mailtje.