Wisselspoor Utrecht

Wie met de trein van Utrecht naar Amsterdam reist, komt erlangs: Wisselspoor in Utrecht. Dit stuk terrein, waar de NS-loodsen van vroeger nog zichtbaar zijn, krijgt een nieuwe bestemming. Synchroon, de gebiedsontwikkelaar, heeft daarbij aan alle betrokken partijen een duidelijke opdracht meegegeven: Zorg dat de identiteit van het gebied zoveel mogelijk behouden blijft.

BOOT is vanaf het begin betrokken geweest bij de ontwikkeling van Wisselspoor. Circulariteit en duurzaamheid stonden hoog op de agenda bij de ontwikkeling van het gebied. Hierbij is gekeken naar mogelijkheden voor behoud van de bestaande gebouwen, hergebruik van materialen in de buitenruimte en het aanwezige groen.

Ontwerpen
Dit heeft geresulteerd in ontwerpen, waarbij één oude loods wordt omgevormd tot multifunctioneel gebouw met parkeergarage, horeca en commerciële units. Bestaande bomen uit het gebied blijven zoveel mogelijk behouden (ca. 30 stuks) of worden verplaatst (3 stuks) en details, zoals de spoorrails die van oudsher nog aanwezig is in het gebied, blijft ook in de nieuwe situatie zichtbaar. De huidige verharding van prefab bedrijfsvloerplaten wordt zoveel mogelijk hergebruikt in het gebied.

Circulaire inzet
Naast de circulaire inzet van deze bestaande gebouwen en materialen, wordt het gebied ook klimaatadaptief ingericht. BOOT heeft hiervoor advies gegeven met betrekking tot de waterhuishouding van het gebied. In het watersysteem is een berging voor een regenbui van 40 mm aanwezig. Wanneer ook de infiltratie en mogelijkheid voor waterschijven op straat wordt meegenomen, is er zelfs bij een bui van 90 mm in 1 uur geen wateroverlast in de woningen.

Samen werken wij aan een duurzame woonomgeving.

Terug naar overzicht
Dit project in het kort

Uitvoering 2017 - 2023
Vakgebied Circulaire sloop, Project­management, Infrastructuur,

Meer weten over dit project?

Neem contact op met William Hendriks

06-10244272
w.hendriks@buroboot.nl

Advies nodig?

Bel William Hendriks via 06-10244272 of stuur een mailtje

De kracht van BOOT is onze enorme diversiteit aan diensten. Van stedelijke ontwikkeling tot landelijk gebied. We werken in verbinding en in samenwerking met onze opdrachtgevers, innovatief en inspirerend. Ons doel: de ondersteuning bieden die de opdrachtgever nodig heeft.

Kees Boot
Directeur

Door op grote schaal informatie te verzamelen en inzichtelijk te maken, verlagen we de drempel voor veel partijen om serieus met circulair materiaalgebruik aan de slag te gaan.

Ralph van Rees
Projectleider Circulair

We worden gedreven door de hulpvraag van de klant.

Paulien de Ruiter
Directeur HR