NS/Chroom-6

De Nederlandse Spoorwegen (NS) heeft plannen om sloop- en verbouwwerkzaamheden te verrichten aan het voormalige wagenwerkplaatsterrein van de NS te Amersfoort. Voordat er gestart kan worden met deze werkzaamheden, is het belangrijk om te weten of er asbest en/of Chroom-VI (ook wel geschreven als: Chroom-6) aanwezig is. De NS en aannemingsbedrijf Draisma B.V. vroegen daarom aan BOOT om de complete inventarisatie rondom asbest en Chroom-VI uit te voeren.

Onderzoek naar en advies over Chroom-VI
BOOT bracht het Chroom-VI in kaart door middel van een Chroom-VI onderzoek. Een scanmethode voor Chroom-VI hielp bij het vaststellen van de risicovolle, aanwezige elementen in oude verflagen. Denk hierbij aan chroomverbindingen maar ook aan andere zware metalen zoals lood of zink. Tijdens de metingen troffen wij chroomverbindingen aan die wij vervolgens verder onderzochten door middel van een sneltest. Deze sneltest geeft binnen enkele minuten aan of er sporen van Chroom-VI aanwezig zijn of niet. Als laatste namen wij verfmonsters om die vervolgens in een onafhankelijk laboratorium te laten onderzoeken. Op die manier stelde BOOT de hoeveelheid Chroom-VI in de verflagen vast. Dankzij al deze gegevens konden wij de opdrachtgever gericht adviseren. Dit alles deden wij in samenwerking met de opdrachtgever en onze disciplines circulaire sloop en asbest.

Een speciale locatie
Het wagenwerkplaatsterrein waar BOOT onderzoek deed, bestaat onder andere uit het hoofdgebouw, het magazijn, de portiersloge en de rolbrug. Een aantal van deze panden heeft een monumentale status. Deze bijzondere locatie met monumentale status had dus zeker ook een speciale behandeling nodig. Want uiteraard mag deze locatie niet gewijzigd of beschadigd worden. In het gehele proces van voorbereiding tot advies is dit het uitgangspunt geweest en is hier rekening mee gehouden. Kortom: een prachtig project waar BOOT dan ook met trots een steen aan bijgedragen heeft.

Terug naar overzicht
Dit project in het kort

Opdrachtgever NS & aannemingsbedrijf Draisma B.V.
Vakgebied Chroom 6,

Meer weten over dit project?

Neem contact op met Herman Meijer

06-27836199
h.meijer@buroboot.nl

Meer weten over dit project?

Bel Herman Meijer via 06-27836199 of stuur een mailtje

De kracht van BOOT is onze enorme diversiteit aan diensten. Van stedelijke ontwikkeling tot landelijk gebied. We werken in verbinding en in samenwerking met onze opdrachtgevers, innovatief en inspirerend. Ons doel: de ondersteuning bieden die de opdrachtgever nodig heeft.

Kees Boot
Directeur

Door op grote schaal informatie te verzamelen en inzichtelijk te maken, verlagen we de drempel voor veel partijen om serieus met circulair materiaalgebruik aan de slag te gaan.

Ralph van Rees
Projectleider Circulair

We worden gedreven door de hulpvraag van de klant.

Paulien de Ruiter
Directeur HR