Maatvoering klimaatplafond WTC Rotterdam

World Trade Center Rotterdam (WTC) is druk bezig om haar gebouw sterker te verduurzamen. Een van de manieren om dat te bereiken, is het aanleggen van een innovatieve klimaatbeheersing. De efficiënte luchtzuivering wordt aangedreven door een warmtewiel dat de warmte in het pand hergebruikt, zodat koude buitenlucht minder opgewarmd hoeft te worden. Vanuit Van Wijnen Dordrecht B.V. en A. de Jong installatietechniek B.V. kreeg BOOT de opdracht om de maatvoering voor het nieuwe klimaatplafond uit te voeren.

In 2016 startte BOOT met het inmeten van drie verdiepingen verspreid over 25 etages. Elke kolom en de middenkern van de verdieping is precies in kaart gebracht. Aan de hand van de informatie die voortkomt uit deze meting ging de opdrachtgever aan de gang met het ontwerp van het klimaatplafond. Het ontwerp is een leidraad voor de maatvoerder van BOOT om vervolgens uitzetwerk uit te voeren. De maatvoerder zet markeringen op het plafond en op de grond waar de bandrasters voor het nieuwe plafond moeten komen. Deze markeringen zijn van essentieel belang voor de aannemer. Zo weet de aannemer namelijk precies waar de bandrasters moeten komen.

Nauwkeurige metingen
De metingen worden uitgevoerd doormiddel van tachymeter. Door gebruik te maken van het juiste meetapparatuur kan er een nauwkeurigheid van + en -2 mm worden behaald. Deze nauwkeurigheid is in dit project erg noodzakelijk. Wanneer het uitzetwerk niet nauwkeurig wordt uitgevoerd ontstaan er problemen in de uitvoering. Naast de uitvoering van de metingen door de maatvoerder, houdt de werkvoorbereider van BOOT contact met de opdrachtgever en verzamelt alle informatie die voortkomt uit de metingen. De werkvoorbereider gaat met deze informatie aan de slag voor het maken van werktekeningen voor de maatvoerder en de opdrachtgever.

Samenwerking
Inmiddels zijn de eerste negen verdiepingen onder handen genomen. Het is een gefaseerde renovatie waarbij de verdiepingen worden voorzien van klimaatplafonds, hogere plafons, vernieuwde liftlobby’s en toiletten, daglichtregeling en overal ledverlichting. Oftewel: WTC is druk bezig met een verduurzamingsslag. Door de samenwerking met Van Wijnen Dordrecht B.V. en A. de Jong installatietechniek B.V. helpt BOOT mee aan het creëren van een duurzame werkomgeving voor de verschillende bedrijven in WTC Rotterdam.

Terug naar overzicht
Dit project in het kort

Opdrachtgever Van Wijnen Dordrecht B.V. en A. de Jong installatietechniek B.V.
Uitvoering januari 2016 t/m december 2020
Vakgebied Bouwmaatvoering & uitzetwerk, GEO-informatie,

De kracht van BOOT is onze enorme diversiteit aan diensten. Van stedelijke ontwikkeling tot landelijk gebied. We werken in verbinding en in samenwerking met onze opdrachtgevers, innovatief en inspirerend. Ons doel: de ondersteuning bieden die de opdrachtgever nodig heeft.

Kees Boot
Directeur

Door op grote schaal informatie te verzamelen en inzichtelijk te maken, verlagen we de drempel voor veel partijen om serieus met circulair materiaalgebruik aan de slag te gaan.

Ralph van Rees
Projectleider Circulair

We worden gedreven door de hulpvraag van de klant.

Paulien de Ruiter
Directeur HR