Hogekwartier Amersfoort

Steeds vaker speelt bij opdrachtgevers de vraag hoe een project zo duurzaam mogelijk gerealiseerd kan worden. Zo ook bij de nieuwe stadswijk het Hogekwartier in Amersfoort. In deze wijk worden 820 woningen gebouwd, waarvan circa 400 huurwoningen en circa 420 koopwoningen. De gemeente Amersfoort en Alliantie zijn in 2006 met dit project begonnen. Maar sinds de start van het project is er veel verandert. Warmte, droogte of juist heftige buien spelen een steeds groter wordende rol in ons dagelijks leven. Dus ook al lag het stedenbouwkundig plan al klaar, er werd gezocht naar mogelijkheden om dit te verduurzamen.

BOOT & NL Greenlabel
Mede hiervoor is BOOT aangetrokken. Bij twee van de acht velden konden de plannen op het gebied van duurzaamheid nog enorm worden verbeterd. De woningen worden energieneutraal gebouwd, BOOT adviseerde over duurzaam materiaalgebruik en groen in de wijk. NL Greenlabel heeft een QuickScan uitgevoerd van het gebied en we hebben gezamenlijk onderzocht hoe bestaande bomen behouden kunnen blijven. Ook is het in samenwerking met de leden van Insert mogelijk gemaakt om bomen die elders weg moeten, in Hogekwartier te hergebruiken.

Daktuinen
Een ander voorbeeld waar BOOT circulariteit heeft aangebracht is bij de opbouw van de daktuinen. Hier wordt nu niet gekozen voor lavasteen, maar voor hergebruikte materialen, zoals bijvoorbeeld gebroken dakpannen. Deze laag komt, samen met voedingssubstraat en de beplanting, bovenop een waterdichte laag. Zo worden de dakpannen geen afval, maar krijgt het een heel nieuwe bestemming.

Met meer groenvlakken wordt hittestress in de wijk verminderd; met betere watervoorzieningen in de buitenruimte wordt de belasting van het watersysteem verlicht; en met slimme materiaalkeuzes worden toekomstige circulaire keuzes bevorderd.

Samen werken we aan een toekomstbestendige stadswijk.
Terug naar overzicht

Dit project in het kort

Opdrachtgever De gemeente Amersfoort en Alliantie
Uitvoering Januari 2017 - heden
Vakgebied Projectmanagement, Infrastructuur, Risicomanagement, Omgevingsmanagement, Landschapsinrichting, Contractvoorbereiding, Directievoering & toezicht, Klimaatadaptatie,

Meer weten over dit project?

Neem contact op met Fabian Schielein

06-54201284
fd.schielein@buroboot.nl

Meer weten? Neem gerust contact op.

Bel Fabian Schielein via 06-54201284 of stuur een mailtje

De kracht van BOOT is onze enorme diversiteit aan diensten. Van stedelijke ontwikkeling tot landelijk gebied. We werken in verbinding en in samenwerking met onze opdrachtgevers, innovatief en inspirerend. Ons doel: de ondersteuning bieden die de opdrachtgever nodig heeft.

Kees Boot
Directeur, BOOT

Door op grote schaal informatie te verzamelen en inzichtelijk te maken, verlagen we de drempel voor veel partijen om serieus met circulair materiaalgebruik aan de slag te gaan.

Ralph van Rees
Projectleider, Circulaire Sloop

We worden gedreven door de hulpvraag van de klant.

Paulien de Ruiter
Officemanager