Circulair slopen van het Dijkzigt ziekenhuis
Het circulaire gedachtengoed is niet meer weg te denken bij BOOT. Onze projecten worden uitgevoerd met de gedachte: hoe zorgen we ervoor dat we minder (sloop)afval produceren en optimaal gebruik maken van bouwmaterialen die vrijkomen uit een sloopproject. BOOT is dé specialist als het gaat om circulair slopen. Een mooi voorbeeld hiervan is de sloop van het Dijkzigt ziekenhuis, onderdeel van het Erasmus MC in Rotterdam. Door de bouw van een nieuw ziekenhuis op de bestaande campus, kwam er in 2018 75.000 m² vastgoed vrij, dat grotendeels gesloopt werd. Hieronder vielen onder andere het oude Dijkzigt en de Zusterflat. De gebouwen werden zoveel mogelijk circulair gesloopt.
BOOT was binnen dit slooptraject verantwoordelijk voor:
- Sloopvoorbereiding incl. het opstellen van een materialenpaspoort
- Advisering met betrekking tot circulariteit
- Uitvoeringsbegeleiding van de sloop
- Dataoplevering in GIS
Dusseldorp Infra, Sloop en Milieutechniek en het Erasmus MC hebben in 2018 het contract getekend voor het circulair slopen van de eerste sloopfase. Uniek aan dit project is dat naast de prijs ook circulariteit als selectiecriterium is gehanteerd. De vrijkomende materialen zijn opgenomen in het zogenaamde ‘materialenpaspoort’ in de database van Madaster. Dit paspoort zorgt ervoor dat eigenschappen van de vrijgekomen materialen uit het sloopproject niet verloren gaan, zodat de kans op hergebruik toeneemt.
De tweede sloopfase is uitgevoerd door Oranje B.V., onderdeel van MSO Group. Dit betreft de sloop van het Dijkzigt ziekenhuis. Daarnaast zijn ook de gebouwen EC en BD leeggehaald ten behoeve van renovatie. Ook in deze fase is er veel aandacht geweest voor circulariteit. Er is zelfs materiaal toegepast in het gerenoveerde kantoorpand van BOOT.
Om het terrein weer geschikt te maken voor nieuwbouw is de bodem uitgegraven tot 2 meter diepte, zijn de bodemverontreiniging en loze kabels en leidingen gesaneerd en zijn de aanwezige ondergrondse kabels en leidingen en obstakels ingemeten door onze landmeters en verwerkt door onze GIS-specialisten.
Dankzij de hechte samenwerking tussen ABT, het Erasmus MC en aannemer MSO Group hebben we dit sloopproject succesvol afgerond. We danken het Erasmus MC voor het vertrouwen in ons. Samen hebben we ruimte gecreëerd voor de toekomst.
Onderstaande afbeelding geeft weer wat er gesloopt is en wat wordt gerenoveerd. Rood is slopen en blauw is renoveren.
Klik hier voor de Algemene informatie over het sloopproject
Terug naar overzicht
Dit project in het kort
Opdrachtgever | Erasmus MC |
Uitvoering | 2018 - 2025 |
Vakgebied | Circulaire sloop, Databeheer en GIS, Circulaire inventarisatie, Geo-informatie, Projectbegeleiding, Uitvoeringsbegeleiding, |

Meer weten over dit project?
Bel Ralph van Rees via 06-53351275 of stuur een mailtje