Laatste Nieuws

Toekomststoel BOOT

vrijdag 21 februari 2020

“Toen ik met Kees wat e-mails uitwisselde eind vorig jaar noemde hij er eentje ‘Toekomstdromen’. Dit in combinatie met de profielfoto’s van medewerkers van BOOT zittend op een stoel deed mij weer denken aan de Toekomststoel die ik in andere bedrijven ook al had ingezet.

De Toekomststoel is ontstaan o.a. vanuit Jan Terlouw in zijn bundel “Het Hebzuchtgas”. Twee kinderen spreken daarin af een lege stoel aan te schuiven als grote mensen over de toekomst spreken, een lege stoel, waarop die toekomst plaats kan nemen. Opdat onze beslissingen maar vooral gericht zijn op het creëren van een betere toekomst. Ultieme doel is om deze stoel de 151e stoel in de tweede kamer te maken zodat de regering deze boodschap ook meekrijgt. http://www.toekomststoel.nl/

Leuk is dat er inmiddels ook een heel scholenprogramma omheen is ontwikkeld waar scholen of ouders met kinderen gebruik van kunnen maken door bijvoorbeeld zelf een stoel te maken of te pimpen en deze vervolgens aan te gaan bieden bij een ouder op het bedrijf of aan de gemeente. Jumbo heeft er zelfs een hele kinderraad omheen gebouwd, je kan het zo gek en leuk maken als je wilt. In de video vertelt Jan Terlouw zelf de bewuste passage voor uit het boekje en wordt het idee voor de scholen toegelicht.

Het is in feite ook de vraag die Greta Thunberg stelt aan het World Economic Forum, laatst in Davos en ook in New York, om de toekomst te borgen, ken je die? Het benadrukt ook de schandvlek van het niet luisteren en acteren van leiders naar de toekomst. Ik verwijs dan vaak naar een 12 jarig meisje, Severn Suzuki, die in 1992 al dezelfde vraag stelde aan het World Economic Forum, toen in Rio de Janeiro. En wat er is, of beter niet is gedaan in die bijna 30 jaar.

Ik plaats die stoel bij BOOT omdat we dit jaar weer onze plannen maken voor de komende vijf jaar en we ons niet moeten richten op het heden maar vooral op de toekomst. Abraham Lincoln schreef in de 2e helft van 1800 al ‘The best way to predict the future is to create it yourself’.” – Alexander van den Buuse | Programma Manager MVO & Transitie Circulair bij BOOT