Laatste Nieuws

Status van stikstof – nieuwe ontwikkeling

vrijdag 27 maart 2020

Deze periode staat in het teken van het coronavirus. De stikstofproblematiek, die tot voor kort veel media-aandacht kreeg, lijkt ‘opeens’ verdwenen. Maar niets is minder waar. Ondanks alles merken wij dat de mensen om ons heen, de opdrachtgevers en onze collega’s dagelijks druk zijn met het thema stikstof en de oplossingen hiervoor. In de afgelopen week vond er een nieuwe ontwikkeling plaats die wij graag met jou delen.

Stikstofruimte
Er zijn inmiddels al diverse (landelijke) maatregelen getroffen om de stikstofuitstoot te verminderen. Denk bijvoorbeeld aan de verlaging van de verkeerssnelheid en de aanpassingen in het veevoer. Hierdoor komt ‘stikstofruimte’ vrij. Maximaal 70% van deze ruimte mag gebruikt worden aan economische ontwikkelingen. De andere 30% is bestemd voor de natuur. En dat is goed nieuws. Want de woningbouw mag een deel van de vrijgegeven ruimte claimen.

Hoe gaat dat in zijn werk?
Vanaf dinsdag 24 maart is het stikstofregistratiesysteem (SSRS) in werking getreden. Dit systeem biedt de mogelijkheid om bij een vergunningsaanvraag stikstofruimte te claimen. Het uitgangspunt hierbij is: wie het eerst komt, wie het eerst maalt. Om voor de woningbouw een natuurvergunning op basis van het SSRS aan te vragen, kun je terecht bij de provincie of de gemeente. Meer informatie en de volledige procedure kun je vinden op deze website.

BOOT is jou graag van dienst bij jouw stikstofvraagstuk
Wij geven jou graag advies over jouw stikstofvraagstuk en denken daarbij in mogelijke oplossingsrichtingen voor zowel ontwerp, uitvoering, beheer en onderhoud als het sloop- en aanlegproces. Vragen of meer informatie? Kijk hier.