Laatste Nieuws

Oog voor de natuur, ook bij sloop

dinsdag 29 juni 2021

De Alliantie werkt aan het project Magelhaenstraat in Amersfoort. Er worden 240 woningen gesloopt en 400 nieuwe woningen gerealiseerd. De eerste sloopfase van Parkweelde 3 is gestart. 

Voordat de sloophamer begon te tikken is er heel veel onderzocht, gerekend, gediscussieerd enz. Ook is de ecoloog (natuuronderzoeker) langs geweest, want er is natuur op deze plek. Wat dan wel allemaal? Er zijn veel bomen rondom de gebouwen waar van alles leeft en eet: vogels, insecten, planten, bomen enz. Onder dakpannen zijn broedende vogels aangetroffen, vogels die ook moeten verhuizen door de herinrichting van het gebied. Mussen tussen de pannen en kauwen in de schoorsteenpijpen. De ecoloog heeft ook onderzoek gedaan naar vleermuizen. Die zijn gevonden in de spouwruimte van de gevelmuren. Aan opdrachtgever de Alliantie de taak om hiermee heel zorgvuldig om te gaan. Dit betekent maatregelen nemen zodat deze natuur op tijd is verplaatst voordat alles instort. Wat voor maatregelen zijn genomen? Allereerst zijn al maanden geleden in de omgeving vleermuiskasten opgehangen als alternatieve schuilplaats voor de vleermuizen. Kort voor de sloop begon, kregen de open voegen een plastic afschermkapje waardoor de vleermuis wel naar buiten, maar niet meer naar binnen kan. Een vriendelijke methode om vleermuizen zorgvuldig te verhuizen.

Verder zijn er borstels aangebracht in de dakgoten en de schoorsteenpijpen van de woonblokken. Zo kunnen de vogels geen nest meer bouwen in de te slopen gebouwen. Een aantal bomen in het gebied is niet gekapt, maar wordt beschermd met tijdelijke bouwhekken. Na de nieuwbouw wordt het nieuwe openbare gebied zo ingericht dat deze waardevolle bomen blijven bestaan voor de nieuwe bewoners. Zo is er voordat de eerste steen en dakpan sneuvelde al heel wat gedaan om de natuur te behouden, te verplaatsen en straks weer terug te brengen.

Gert Ploeg

Voor vragen kan je met mij contact opnemen.

Stuur een mailtje

Bel 06-22283185