Laatste Nieuws

Jouw gebouw is geld waard – van kostenpost naar meerwaarde

donderdag 31 maart 2022

Bij BOOT werken we aan het verduurzamen van de leefomgeving. Hierbij komen regelmatig panden langs die gesloopt moeten worden. Heel vaak denk je dan: Van wie zijn nu de materialen die vrijkomen? Wat is de waarde van die materialen en wat kan je nog met de vrijkomende materialen doen?

De eerste vraag die je moet beantwoorden is, kunnen we het gebouw laten staan? Is dat niet mogelijk? Dan kijken we of er delen of onderdelen herbruikbaar zijn. Wanneer een gebouwdeel een nieuwe functie krijgt, voorkom je een onnodige investering in sloop en aanleg. Denk bijvoorbeeld aan het kantinegebouw op het Enka terrein wat nu een basisschool is. Om tot zo’n oplossing te komen, is inzicht, creativiteit en durf nodig. Het is belangrijk dat partijen over hun eigen schaduw stappen en gaan samenwerken.

Wat is de waarde van die materialen? Het is heel waardevol om inzicht te krijgen in het gebouw. Door een goede inventarisatie van het gebouw en de buitenruimte worden circulaire mogelijkheden zichtbaar. Ook gebouwen waarvan je dat niet verwacht, bevatten nog een schat aan herbruikbare materialen en producten. Zo is er bijvoorbeeld altijd een tekort aan sloophout. Door de stijgende materiaalprijzen wordt het gebruik van circulaire materialen steeds interessanter.

Inmiddels hebben we veel ervaring opgedaan met circulariteit in de praktijk vanuit sloopprojecten. We stellen realistische ambities die we via meerdere sporen bereiken. Zo inventariseren we materialen die gedemonteerd, aangepast, gekeurd en weer opnieuw worden toegepast. Als gebouweigenaar bespaar je op sloopkosten en op de aankoop van nieuwe materialen. Dit levert een enorme milieuwinst op. Bij goed demonteerbare gebouwen krijgen we inmiddels geld toe op de sloopkosten, omdat de hergebruikte materialen veel goedkoper zijn dan een nieuw product.

Zijn er dan helemaal geen leeuwen en beren? Dat zeker wel. Die ga je te lijf met een realistisch plan, doorzettingsvermogen en creativiteit. Wanneer we een gebouw of terrein zien als een materiaalopslag, in plaats van een probleem  krijgt het waarde. Gecombineerd met de circulaire ambities van de opdrachtgever, maken we er een mooi, leuk en verrassend project van.

Bert Hol

Deze column verscheen in Vallei Business Magazine | nummer 1 2022