Laatste Nieuws

Hittestress in Nederland

vrijdag 22 mei 2020

Hittestress in Nederland, het komt steeds vaker voor. Onder andere door stijgende temperaturen en verstedelijking krijgen we meer last van de warmte. Woorden als ‘hitteplan’ en ’tropenrooster’ worden steeds vaker gebruikt. Mensen zoeken naar manieren om beter om te gaan met de hitte. De inrichting van het landschap om ons heen kan daarmee helpen.

Maatregelen tegen hittestress

Dat hittestress gevaarlijk kan zijn, blijkt elke zomer opnieuw uit alle nieuwsberichten. Door uitdroging en te weinig schaduw vallen mensen flauw en komen ze zelfs in het ziekenhuis terecht. Kwetsbare mensen zoals bejaarden en kleine kinderen kunnen zelfs overlijden als zij te lang worden blootgesteld aan hoge temperaturen. Echter is de verslechterende gezondheid en het aantal sterfgevallen door hittestress niet het enige probleem. Door de hitte neemt ook de arbeidsproductiviteit flink af. Dat betekent dat er ook economische schade wordt geleden. Dat het belangrijk is om maatregelen te nemen tegen de hittestress, is dus duidelijk. 

Het inrichten van stedelijke gebieden

Wellicht vraag je je af hoe de inrichting van stedelijke gebieden ons kan helpen met het verminderen van de warmte. In de verstedelijkte gebieden ligt de temperatuur vaak hoger dan de gebieden eromheen. Dit zorgt ook voor een hogere gevoelstemperatuur.

In de stad kan het namelijk tot wel 4 graden Celsius warmer zijn dan de omliggende gebieden. Dit heeft verschillende oorzaken zoals:

  • Donkere en versteende omgevingen  die bestaan uit asfalt, stoeptegels en bouwmaterialen absorberen meer hitte.
  • Deze donkere en versteende omgeving blijft nog lang warm waardoor het minder snel afkoelt.
  • Hoge gebouwen houden verkoelende wind tegen.
  • Veel menselijke activiteiten stoten warmte uit, denk aan autorijden, airco, fabrieken, etc.

Deze vooral stedelijke elementen zorgen voor een verhoogde temperatuur in de stad. Door een goed opgesteld plan wat betreft de inrichting van de stedelijke gebieden kan de temperatuurstijging worden beperkt. Daarnaast kunnen er voldoende koele plekken worden gecreëerd waar men kan verblijven. 

De leefomgeving toekomstgericht inrichten

Er zijn veel maatregelen te bedenken om hittestress te verminderen. Denk bijvoorbeeld aan het planten van meer groen zoals bomen. In steden staan meestal maar weinig bomen, terwijl bomen en ander groen juist een verkoelend effect hebben. Dit heeft verschillende redenen zoals:

  • Groen absorbeert minder hitte dan bijvoorbeeld asfalt.
  • Meer groen zorgt voor meer schaduw op de grond.
  • Meer groen zorgt voor een betere luchtkwaliteit en luchtvochtigheid

Het planten van meer groen is echter niet de enige oplossing. Zo kunnen ook andere bouwmaterialen worden gebruikt. Zo zien we steeds vaker straten van ander materiaal dan asfalt. Daardoor wordt minder warmte geabsorbeerd. Bovendien kunnen nieuwe huizen direct worden voorzien van zonneschermen, dikkere muren en andere maatregelen waardoor de hitte buiten blijft. Er hoeft dan niet te worden gekoeld met airconditioning, wat erg scheelt in de warmte uitstoot. 

Maak een afspraak met BOOT

Uiteraard zijn er nog veel meer verschillende maatregelen tegen hittestress te nemen. Allemaal variërend in mate van complexiteit. BOOT is expert op dit gebied. Maak daarom vandaag nog een afspraak of neem contact met ons op om kennis te maken. Wij helpen u graag.