Laatste Nieuws

Eerste bijna volledig circulair gebouwd milieupark in Rotterdam

donderdag 4 mei 2023

Rotterdam maakte vrijdag 21 april symbolisch de stap door de deur naar een circulaire toekomst; het startsein voor de bouw van een nieuw milieupark aan de Bovendijk in Rotterdam. Op dit milieupark komt ook een circulair centrum, de zogenaamde Upcycle Mall. Bij de bouw van zowel het milieupark als de Upcycle Mall wordt zoveel mogelijk gewerkt met al gebruikte materialen. De verwachte opening is voor de zomer van 2024.
Wethouder Karremans (Handhaving, Buitenruimte en Mobiliteit): “Op dit milieupark kunnen Rotterdammers straks niet alleen spullen weggooien in de containers, maar ook spullen doneren op het zogenaamde doneerplein. Deze spullen krijgen een tweede leven in de Upcycle Mall. Dit is niet zomaar een milieupark, maar een milieupark gericht op de toekomst. Een toekomst waarin we afval gebruiken als grondstof.”

De Upcycle Mall

Het gebouw van de Upcycle Mall was jarenlang een laboratorium in Delft. Dat pand is vorig jaar uit elkaar gehaald en verhuisd naar een opslag in Rotterdam. Aan de Bovendijk wordt het weer opnieuw opgebouwd en krijgt het een nieuwe functie.

Op het nieuwe milieupark kunnen Rotterdammers hun spullen inleveren. Of ze geven het aan de Upcycle Mall, een plek waar bewoners kunnen zien, leren en ervaren wat circulariteit is. Bezoekers kunnen zien hoe je spullen langer kunt gebruiken. Maar ook dat van Rotterdams afval dat bij de milieuparken terechtkomt, nieuwe spullen gemaakt kunnen worden. Als we spullen langer gebruiken en van oude spullen nieuwe spullen maken is dat beter voor het milieu, beter voor het klimaat en beter voor de portemonnee.

In de Upcycle Mall kunnen circulaire makers zich ontwikkelen. Circulaire ondernemers kunnen zich er vestigen. Er is veel aandacht voor educatie. Schoolklassen zijn welkom voor een excursie. Scholieren en studenten vinden er circulaire leer-/werktrajecten, stageopdrachten en onderzoeksplekken. En er komen werkplaatsen waar met het afval van Rotterdammers andere mooie spullen gemaakt worden.

Circulair bouwen

Ralph van Rees van BOOT legde de verbinding tussen het oude gebouw uit Delft en de partijen BAM en Gemeente Rotterdam, die een circulaire hub met een soortgelijke uitrusting willen neerzetten. “We verkochten de materialen aan de BAM, die ze daar gaat hergebruiken”, legt Ralph uit. “Hoe mooi is het als een gebouw al een leven achter de rug heeft. Daardoor kun je er een heel mooi verhaal over vertellen.”

Alle materialen krijgen een QR-code, zodat iedereen kan zien wat het is en waar het vandaan komt. Na hergebruik kan bovendien de nieuwe bestemming aan de code worden gekoppeld. Ralph vervolgt: “Jeroen Grosfeld van N3O Architecten ontwierp zowel het TNO Bouwinnovatie Lab in Delft als het gebouw in Rotterdam. Dus met zijn kennis kan hij zeggen: de stalen balk die nu tijdelijk in Delft op deze positie zit, kan in de toekomst in Rotterdam op die positie komen.”

Samenwerking

De bouw van het nieuwe milieupark met Upcycle Mall wordt gerealiseerd met diverse partners: BAM Bouw en Techniek, N3O architecten, Ingenieursbureau BOOT, BBN Adviseurs, Adviesbureau DGMR, GKB, Raadgevende Ingenieurs IMD, Roelofs, Sweco, Vic Obdam, Yuverta, Retro Bridge, BAM Advies & Engineering, Adex Groep, Prince Cladding Obdam BV, Peinemann, Maasdam, Van Delft Groep, BAM Modulair, Orange Climate, Van der Padt Deuren BV en De Bende BV.

Ralph van Rees

Meer weten over hoe wij hebben geholpen om dit pand volledig te verplaatsen? Ralph vertelt er graag over.

Stuur een mailtje

Bel 06-53351275