Laatste Nieuws

BOOT gaat van het gas af in nieuw pand

woensdag 10 november 2021

Het ingenieursbureau BOOT op De Compagnie presenteert zich met de slogan ‘ingenieurs met een verhaal’. Dit verhaal heeft sinds kort een nieuw, groen hoofdstuk: een energieneutraal pand dat bestaat uit hergebruikte materialen. 

Als ingenieursbureau houdt BOOT zich bezig met het inrichten van de buitenruimte. Het bureau is behoorlijk bekend met duurzaam bouwen en alles daaromheen. Circulariteit en klimaat zijn de speerpunten van het bedrijf. Voor klanten begeleidt BOOT bijvoorbeeld circulaire sloop en denkt het mee over duurzame, klimaatadaptieve oplossingen voor de leefomgeving.

Maar het blijft niet bij klanten: het bedrijf wil ook met haar eigen panden duurzaamheid uitdragen. Dat heeft meerdere redenen, vertelt Kees Boot. “Duurzaam bouwen heeft veel betekenis. Niet alleen voor de toekomst, maar ook voor onze eigen medewerkers. Zij willen werken op een plek waar duurzame oplossingen niet vrijblijvend zijn, maar waar er echt mee wordt gewerkt. Daarnaast vinden klanten het fijn om groene oplossingen met eigen ogen te zien. Dan blijft het niet bij een verhaal, maar zie je dat het werkt. Tot slot leren we veel van het duurzaam bouwen en renoveren van onze eigen panden. We weten wat wel en niet werkt. Die kennis zetten we in bij onze projecten.”

Warmtepompen
Een aantal jaren geleden investeerde het ingenieursbureau al in een ´Circulair Café´. Dit is een vergaderruimte, bedrijfskantine en presentatiezaal in één. Het café bestaat uit circulaire materialen. Zo zijn de vergaderruimtes oude treincoupés en komen de houten hekjes van gebruikte kozijnen. De komst van een nieuw bedrijfspand vormde voor BOOT een gouden kans om nog meer met duurzaamheid te doen. BOOT heeft twee panden: een in eigen bezit én een huurpand. Het laatste maakt nu plaats voor het nieuwe gebouw , waarvan de renovatie volledig circulair is uitgevoerd.

Bijzonder is dat dit nieuwe pand geen gebruikmaakt van gas. “We hebben twee luchtwarmtepompen. Eigenlijk waren we van plan om voor een hybride warmtepomp te gaan. Maar we beseften dat dit hét moment was om van het gas af te gaan. We hadden bijvoorbeeld nu de kans om alle radiatoren weg te halen.” Op het dak prijken daarom nu zonnepanelen en twee warmtepompen, die het gebouw van energie voorzien. De verwarming in het pand komt uit via inductiepanelen.

Circulair bouwen
Net als het Circulair Café in het bestaande gebouw heeft ook het nieuwe pand veel hergebruikte materialen. Zo zijn er wanden van niet meer gebruikte eigen bureaubladen gemaakt, spreekkamers van  hout dat is vrijgekomen bij de renovatie van de Velodrome-wielerbaan in Amsterdam en raampanelen uit de circulaire sloop bij het Erasmus MC. Hoe komt BOOT eigenlijk aan al dat materiaal? “Wij verzorgen grote sloopprojecten bij klanten als ziekenhuizen en kantoren. Hierbij komt er enorm veel materiaal vrij. We kijken of we dit materiaal hoger in de keten opnieuw kunnen inzetten. Dat doen we bijvoorbeeld met ons platform insert.nl, waar bedrijven kunnen zien wat er beschikbaar is. Dit materiaal gebruikten we ook voor ons nieuwe pand.”

Totaalplaatje
Steeds meer andere bedrijven zullen de komende jaren duurzame stappen zetten. “We staan nog aan het begin van de metamorfose”, zegt Boot. “Het gaat bij duurzaam denken uiteindelijk om het totaalplaatje. Het gaat om energie, materialen, water, groene aankleding… Er komt veel bij kijken. We hebben nog veel te doen samen, maar stap voor stap komen we er!”

Bron: De Rijnpost, 10 november 2021

Kees Boot

Meer weten over dit project? Neem contact op met Kees Boot

Stuur een mailtje

Bel 0318-527600