Laatste Nieuws

Oekraïne 2017

donderdag 13 juli 2017

Monument

In de periode van donderdag 15 juni t/m zaterdag 24 juni 2017 heeft het Oekraïne-team weer een reis naar Oekraïne gemaakt. De deelnemers waren deze keer Kees Boot, Harry Vlastuin, Marco Mulderij, Johan Hannewijk en Nico Blankenstijn. De projecten die BOOT financiert en begeleidt, houden veelal verband met onze eigen werkzaamheden als ingenieursbureau.

Holocaust
Via Duitsland en Polen zijn we naar Vinnytsja gereden (Midden-Oekraïne, ca. 2100km). In Vinnytsja krijgen we projectaanvragen voor vervanging van riolering bij een joodse synagoge en joodse school. Deze keer gaan we wat verder naar het oosten dan andere jaren omdat we op maandag de onthulling van een Holocaustmonument willen bijwonen. Tijdens de Holocaust zijn in Oekraïne ca. 1,7 miljoen Joden gedood. In dit gebied zijn vele massagraven te vinden. In de omgeving van het dorp Bershad zijn we samen met genodigden, nabestaanden en lokale bevolking getuige van de onthulling van het monument ter nagedachtenis aan de Joden die hier zijn omgekomen en begraven.

Lopende projecten en nieuwe uitdagingen
Dinsdag reizen we terug naar Nagydobrony (West-Oekraïne, ca. 700km) en komen we in het gebied waar onze projecten zijn gelegen. Een greep uit de lopende projecten: de gesponsorde speeltuin (BOOT 25 jaar), inrichting van terreinen rondom kinderdagverblijven en scholen, onderzoek naar mogelijkheden om zonne-energie toe te passen, bouw van toiletten en het opknappen van sportvelden. Ook krijgen we weer een paar nieuwe aanvragen: aanleg van een kunstgrasveld, inrichting buitenterrein nieuw kinderdagverblijf, aanleg nieuwe speeltuin, aanleg van een betonnen pad op een kamp en de inrichting van een schoolplein. Daarnaast bezoeken we verschillende kampen en zien we mensen die we reeds eerder ontmoet hebben. We genieten van het enthousiasme, zowel onder de kinderen als onder de volwassenen.

Terugreis
De terugreis loopt via Hongarije, Slowakije, Tsjechië en Duitsland, waarbij we onderweg nog een bezoek brengen aan de stad Praag, met de beroemde Karelsbrug en de Praagse Burcht. Veel schitterende bouwwerken in deze stad! We zien terug op een mooie, intensieve en vruchtbare reis naar Oekraïne!

Dorp

Terug naar overzicht

 

Johan Hannewijk

Stuur een mailtje

Bel 06-54656752