De Omgevingswet

Wat is de omgevingswet
Al jaren wordt er gewerkt aan de Omgevingswet en nu treedt deze per 1 januari 2024 dan echt in werking. De Omgevingswet omvat alle regels die gaan over de fysieke leefomgeving, ofwel over de ruimte waarin we wonen, werken, recreëren en reizen. De wet bundelt bestaande wetten, vereenvoudigt de regels en moet zorgen dat projecten sneller kunnen starten en eerder klaar zijn.
Met de Omgevingswet gaan we van 26 wetten naar 1 wet, van 60 Algemene Maatregelen van Bestuur naar 4 Algemene Maatregelen van Bestuur en van 75 ministeriële regelingen naar 1 Omgevingsregeling. En om dat voor elkaar te krijgen, verandert er een heleboel voor alle Nederlandse inwoners, organisaties en bedrijven.

Gevolgen voor de praktijk
Zo’n grote aanpassing roept onvermijdelijk veel vragen op. In het proces wijzigt er bijvoorbeeld al heel veel. Zo komt een aantal tools die wij veel gebruikten voor vergunningsaanvragen te vervallen en wordt vervangen door het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO). En inspraak achteraf wordt participatie door initiatiefnemer vooraf. Ook gaan gemeenten werken met één omgevingsplan in plaats van vele bestemmingsplannen.
Op vele wijzigingen hebben wij ons afgelopen maanden goed voorbereid, zodat onze opdrachtgevers in hun vergunningstrajecten of projecten zo min mogelijk tijd verliezen ondanks deze veranderingen.

Gebiedsontwikkeling-check
Wij werken aan onze gebiedsontwikkeling-check. Hierbij kijken we naar de buitenruimte van het plangebied en we onderzoeken waar de opdrachtgever tegenaan kan lopen: welke vergunningen moet de opdrachtgever aanvragen en bij welke loketten moet hij daarvoor zijn. Wij onderzoeken wat de opdrachtgever moet wijzigen en hoe deze dat kan doen. Samen met een juridische partner kan hier een vastgoedcheck aan toe worden gevoegd

Participatietraject
Participatie vooraf wordt met de komst van de Omgevingswet veel belangrijker. Daarom ondersteunen wij opdrachtgevers bij gesprekken met de gemeente, omwonenden of bezwaarmakers om deze participatie op een positieve manier in het traject in te zetten.

Inhouse kennissessies
Omdat alles nieuw is, vraagt dit onderwerp om goede informatievoorziening voor iedereen. Wij organiseren samen met onze kennispartners verschillende informatiebijeenkomsten.
Zo geven wij samen met partnerpartijen inhouse kennissessies. Deze sessies zijn afgestemd op de behoefte van de opdrachtgever.
Benieuwd wat wij voor jouw organisatie kunnen organiseren? Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Vragen?

Neem contact op, ik help je graag!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

De kracht van BOOT is onze enorme diversiteit aan diensten. Van stedelijke ontwikkeling tot landelijk gebied. We werken in verbinding en in samenwerking met onze opdrachtgevers, innovatief en inspirerend. Ons doel: de ondersteuning bieden die de opdrachtgever nodig heeft.

Door op grote schaal informatie te verzamelen en inzichtelijk te maken, verlagen we de drempel voor veel partijen om serieus met circulair materiaalgebruik aan de slag te gaan.

We worden gedreven door de hulpvraag van de klant.