Laatste Nieuws

Civiele aannemers maken zich sterk op circulair platform

woensdag 20 juni 2018

In Veenendaal is 20 juni jl. aan civiele aannemers het collectief Insert gepresenteerd. Sinds februari is Insert actief voor de sloop- en de groenbranche met als doel: hergebruik van (bouw) materialen, bomen, struiken en materialen uit de buitenruimte te stimuleren. Vanaf nu hoort ook de civiele branche thuis op dit platform. De presentatie werd gegeven bij het Veenendaalse ingenieursbureau BOOT, initiatiefnemer van Insert.

Insert, een collectief zonder winstoogmerk, wil partijen verbinden en ondersteunen om samen het hergebruik van allerlei materialen te stimuleren. Het is volgens Insert de hoogste tijd om herbruikbare bouw-, groen- en civiele materialen weer een nieuwe bestemming te geven. Om dit circulaire proces op gang te brengen, zijn nieuwe samenwerkingsvormen nodig. Insert wil die samenwerking stimuleren en faciliteren.

ONLINE MARKTPLAATS EN KENNISBANK
Eén van de uitdagingen in het circulair gebruik van civiel materiaal, is zorgen voor volume. Alleen als civiele aannemers de handen ineenslaan, kunnen ze voldoen aan de vraag naar bijvoorbeeld herbruikbare bruggen, banken, kolken, speeltoestellen en andere materialen uit de openbare ruimte. Insert lanceerde in februari al een online marktplaats voor herbruikbare bouwmaterialen. Hierop vinden architecten en bouwers het gecombineerde aanbod van meerdere sloopbedrijven. In juni was de groenbranche aan de beurt en nu is het aan de civiele bedrijven om vanuit een eigen identiteit op een centrale locatie beschikbare materialen te plaatsen. De marktplaats bevordert het invoegen (‘insert’) van gebruikte materialen in nieuwe projecten en de buitenruimte. Daarnaast is Insert een platform voor kennisdeling en wordt samen met fabrikanten naar oplossingen voor producthergebruik gezocht.

CIRCULAIR WERKEN HEEFT DE TOEKOMST
Ingenieursbureau BOOT is al jarenlang betrokken bij de engineering en realisatie van circulaire projecten. Daarbij krijgen materialen na demontage een nieuwe bestemming. Deze ervaring leidde tot het inzicht dat circulair slopen en bouwen de toekomst heeft. Dit vraagt om specifieke kennis én een andere werkwijze. Door als collectief samen te werken wil BOOT het circulair werken – voor de bouw gerelateerde branches – naar een volgend niveau brengen. Samen met de keten.

BIJEENKOMST SUCCESVOL
Onder grote belangstelling van civiele aannemers die naar de bijeenkomst op 20 juni jl. kwamen, hebben zich inmiddels de eerste civiele bedrijven aangesloten bij het initiatief. Samen zullen zij initiatieven ontplooien en ondersteunen die circulair hergebruik in de civiele sector bevorderen.
http://www.insert.nl

Terug naar overzicht